Wandelroute Koninklijke Familie op 27 april 2016 in Zwolle

Woensdag 27 april 2016 vierden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en een deel van de Koninklijk Familie Koningsdag mee in Zwolle. Voor hen en alle Zwollenaren en vele bezoekers was er een dynamisch programma samengesteld langs een aantrekkelijke route door de binnenstad. Ervaar Koningsdag opnieuw en ontdek Zwolle met de Koningsdagroute!

 

1. Ontvangst op de Nieuwe Havenbrug

Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten ontvingen de Koninklijke gasten op de Nieuwe Havenbrug. Dit is een belangrijke entree voor bezoekers van de gastvrije binnenstad van Zwolle. Vanaf de brug ziet u twee iconen van onze stad: links de karakteristieke toren van de Peperbus en rechts het onmiskenbare silhouet van Museum de Fundatie. Op de brug werden de Koninklijke gasten muzikaal ontvangen met een optreden van de Fakkelteit en het Britten Jeugd Strijkorkest.

Via de Potgietersingel liep de Koninklijke Familie langs het bordes van Museum de Fundatie door de intieme Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt.

 

2. Cultuurhistorie op de Blijmarkt

Op dit cultuurrijke plein verbeeldden drie bekende Zwolse figuren onze cultuurhistorie: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Dit gebeurde met muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg, onder begeleiding van een aantal strijkers van het Orkest van het Oosten en een aantal jonge dansers van Diff Dance Centre uit Zwolle.

Na de Blijmarkt ging het gezelschap verder naar de Grote Markt, via de Luttekestraat met zijn fraaie historische gevels.

 

3. Parade op de Grote Markt

Het hart van onze (binnen)stad en van de regio was het decor voor een grote parade. Hier, op een van de mooiste pleinen van Nederland, werd de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar. We serveerden hier, letterlijk en figuurlijk, de resultaten van onze eeuwenlange regionale samenwerking, inzet en innovatie. Dat deden we rondom vier thema´s die staan voor de gemeenten in de vier windstreken van onze regio: kunststof, water & handel, recreatie en agro & food.

Zo was te zien hoe we de historische stap hebben gezet van biezen naar de ontwikkeling van tapijt. Hoe we dankzij onze ligging, sterk zijn in transport en distributie. En hoe onze streekproducten bijdragen aan de culinaire prestaties van talrijke restaurants, waaronder de Librije. De combinatie van de mooie omgeving en onze gastvrijheid in de regio Zwolle maakt Zwolle een aantrekkelijke bestemming voor bezoekers. 

 

4. Sport op het Rodetorenplein 

In de regio Zwolle geven we jongeren ruimte en kansen om hun talenten te ontwikkelen. Op het van oudsher levendige plein maakten we dit op 27 april aanschouwelijk door de verbinding van breedtesport en topsport. Op het plein bevonden zich allerlei soorten sportvelden. Daar daagden - meer en minder bekende - Zwolse sporters, amateurs én topsporters, elkaar uit. Dynamisch en inspirerend!

 

5. Vaartocht over de Thorbeckegracht

Op het Rodetorenplein, in vroegere eeuwen een levendige haven, ging de Koninklijke Familie aan boord van een sloep voor een korte vaartocht over het mooiste stukje van de stadsgracht: de Thorbeckegracht. Hoewel dat niet direct zichtbaar is, staat de stadsgracht nog altijd rechtstreeks in verbinding met het IJsselmeer.

Zwolle ligt in de delta waar de Overijsselse Vecht, het Zwarte Water en de IJssel samenkomen en uitmonden in het IJsselmeer. De stad profiteerde in de Middeleeuwen van de ligging aan het water en ontwikkelde zich tot een welvarende en bloeiende Hanzestad.

Ook vandaag nog is het water onze partner, maar óók een uitdaging. Waterveiligheid en klimaatverandering staan hoog op onze agenda. Samen met onze partners in de IJsselvechtdelta werken we aan een klimaatbestendige ontwikkeling van onze stad, bijvoorbeeld op het Kraanbolwerk.

 

6. Slotfeest op het Broerenkerkplein

Vlak bij het Pelserbrugje stapte de Koninklijke Familie aan wal voor een knallend slotfeest op het sfeervolle Broerenkerkplein. Daar staan de eeuwenoude Broerenkerk - waar u de mooiste boekhandel van Nederland vindt - en de vroegere bibliotheek van het kloostercomplex, de (voormalige) Librije. Op deze bijzondere plek, aan de rand van het nieuwe Broerenkwartier, lieten we zien én horen waar we goed in zijn: verbinding, creativiteit en samenwerking.

In een spetterende muzikale finale traden tal van Zwolse artiesten op, onder aanvoering van onze eigen Typhoon. We zijn geweldig trots dat hij samen met zijn muzikale vrienden op deze feestelijke dag op het podium stond om het Koninklijke bezoek aan onze stad af te sluiten.